čtvrtek 28. května 2015

Doktorka na netu

I když jsem na mateřské, mé povolání ve mě stále zůstává v polobdělém stavu. Přispívají k tomu (nejen) diskuze matek na různých internetových fórech. Někdy jsou příspěvky na téma zdraví  z pohledu lékaře vtipné, jindy jen nevěřícně kroutím hlavou. Aniž bych se chtěla jakkoliv posmívat či se povyšovat, se třemi ze včerejška bych se chtěla podělit.

"Nejsem těhotná, ale cítím pohyby" začíná příspěvek jedné nešťastnice, která cítí pohyby, byť je pár měsíců po porodu a těhotná znovu není (nebo alespoň ne v tom stádiu těhotenství, aby byly pohyby cítit). Následuje diskuze o tom, že by to asi mohl být pohyb střev, které se po porodu snaží dostat na své původní místo, na což tazatelka reaguje, zda se proti pohybu střev dá něco dělat. Ne, opravdu nedá, pokud chcete trávit, jako doposud. Zajímavé (a v určitých okamžicích hlasitého škroukání záviděníhodné), že si pohybu svých střev za svůj dosavadní život nevšimla.

Daleko smutnější jsou diskuze, kdy např. maminka nedonošené holčičky dává všanc lékařskou zprávu z neurologického ošetření, aby jí to někdo vysvětlil. Vzhledem k závěru diparéza se hned několik maminek ochotně vyjádřilo k tomu, že miminko je ochrnuté na dolní polovinu těla a chodit už nikdy nebude. Mimo to zde stojí "BPD na oxygenoterapii", což zase jiné úžasně vzdělané maminky hodnotí jako "BezProblémovéDýchání na kyslíku" (BPD je bronchopulmonální dysplazie). Škoda mluvit... Lékařskou zprávu korunuje poznámka lékařky, že zatím nedoporučuje očkovat. A samozřejmě se nenechají zahanbit odpůrkyně očkování, které nesmí promarnit jedinou šanci, aby všem těm tupým matkám, které nechávají dobrovolně očkovat svoje děti, ukázali, že i lékaři jsou proti očkování. To, že těžce nedonošeným dětem obvykle očkování odsouvají na později, už je nenapadne... Celé bych to shrnula tak, že kdyby si paní doktorka dala víc práce (a trochu času) na vysvětlení mamince holčičky, možná by se celému problému předešlo.

Jiná diskuze: rakovina. Jedna maminka se ptá na pozitiva a negativa konkrétní léčby určitého typu rakoviny, na což jí mnoho jiných matek odpovídá, že jejich teta z 10.kolene měla z léčby ten či onen nežádoucí účinek, ale vlastně úplně jinou rakovinu. No, ještěže se ozvala jiná, která před mateřskou dělala sanitářku na "ongologii", že ji vše ráda vysvětlí, když jí napíše, jak velké má ložisko a kolik má postižených uzlin. I to byla autorka dotazu ochotná sdělit.

Kolikrát mají lidé v dnešní době tendence chránit si soukromí, kolikrát už jsem četla, jak nutně potřebují citlivý přístup, svůj klid např. na porod, odmítají vyšetření a ultrazvuky, jsou nakloněny přírodním alternativám a podobně, a pak se dočtete jejich osobní (a mnohdy choulostivé) údaje bez mrknutí oka. Myslím, že kdyby si lékaři dali trochu víc práce, aby vysvětlovali pacientům o co jde, často by se nedorozuměním předešlo. A také si myslím, že by bylo fajn. kdyby si lidé víc chránili své soukromí. Tím bych samozřejmě nechtěla ubrat diskuzím a blogům na mateřských webech návštěvníky, protože co bych pak na té mateřské vlastně dělala. A co si o tom myslíte Vy?





1 komentář:

  1. Diskuze právě proto moc nenavštěvuju, většinou tam člověka jen vyděsí. Když potřebuju s něčím pomoct, obracím se na svou tetu praktickou lékařku, jinak neustálými dotazy tlačím na doktory, aby mi vše klidně i několikrát vysvětlili... :) Možná jsem za blba, ale aspoň vím co mi (mému dítku) doopravdy je. ;)

    OdpovědětVymazat